"I love acting. It s so much more real than life." Oscar Wilde

Γιάννης Λασπιάς - Σημασία έχει ν'αγαπάς

Συνέντευξη του Γιάννη Λασπιά στο cosmopoliti.gr.

Δείτε την συνέντευξη εδώ

 

full-time.gr - Λασπιάς Γιάννης

Γεννήθηκα και μεγάλωσα…..
Στην Αθήνα
Τελείωσα μετά από εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού τη δραματική σχολή Φωτιάδη .

Αποφάσισα να γίνω ηθοποιός παρακολουθώντας κάποια θεατρικά σεμινάρια στο Δήμο Ελληνικού.Η συγγραφή είναι κάτι που εξασκώ με μεγάλη χαρά.Το πρώτο μου θεατρικό έργο είναι η « επίσκεψη» που συνέγραψα μαζί με τη Στέλλα Παπαχρήστου και παρουσιάστηκε από την Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνικής Έκφρασης «Απόντες» στη Θεσσαλονίκη.Όσον αφορά τη σκηνοθεσία η το Mudness είναι η πρώτη μου σκηνοθετική δουλειά.
Αυτό που με γοητεύει σ αυτή τη δουλειά είναι η ευκαιρία της μεταμόρφωσης και η ψυχαναλυτική διάσταση κάθε ρόλου που διαλέγεις να υποδυθείς.

Αυτό που με απογοητεύει είναι ότι το επάγγελμα του ηθοποιού δε μπορεί να θεωρηθεί βιοποριστικό , όπως και τα περισσότερα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

Read more...
 

aboutthessaloniki.gr - Λασπιάς Γιάννης

Γιάννης Λασπιάς: « Για μένα το μοναδικό που δίνει αξία στη ζωή μου είναι να αγαπώ και να αγαπιέμαι.»
Ο Γιάννης Λασπιάς είναι μια χαρισματική προσωπικότητα με πολλά ταλέντα! Ποια είναι αυτά; Η υποκριτική, η συγγραφή και η σκηνοθεσία.
Η πρώτη του θεατρική δουλειά « Καμίλ Κλωντέλ, the mudness», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο ίδιος, απέσπασε εγκωμιαστικές κριτικές και αγκαλιάστηκε ζεστά από το κοινό. Είναι ένα έργο αριστοτεχνικά γραμμένο και σκηνοθετημένο, με δυνατό κείμενο και «έντονους» διαλόγους, οι οποίοι αναδεικνύουν καθαρά τις σκέψεις, την έμπνευση και τα «πιστεύω» του συγγραφέα. Ο πολυτάλαντος Γιάννης Λασπιάς κατατάσσεται με την πρώτη κιόλας δουλειά του στους φερέλπιδες νέους συγγραφείς και όχι μόνο, από τον οποίο περιμένουμε πολλά και καλά στο μέλλον, όσον αφορά το θεατρικό γίγνεσθαι και τα πολιτιστικά δρώμενα εν γένει. Το πολύ ενδιαφέρον έργο του «Καμίλ Κλωντέλ, the mudness», θα παίζεται στο Αγγέλων Βήμα στην Αθήνα μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

Read more...
 

Γιάννης Λασπιάς, λόγιος... τρελός για δημιουργία

laspias2Μέσα από τους ρόλους και τις πρόβες οι καλλιτέχνες γνωρίζουν ο ένας τον άλλο, κι ο καθένας γνωρίζει τον εαυτό του. Οι παγιδευμένες εκφράσεις και οι αντηχήσεις συναισθημάτων είναι ταυτόχρονα πιστές, διακριτικές και εκδηλωτικές. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ψυχαγωγούνται με τη δουλειά τους. Αν αυτοί οι ίδιοι επιπλέον ψυχαγωγούν, είναι ιδανικοί. Συχνά ακούω από ηθοποιούς για κάποιους συναδέλφους τους με αξία και συμμετοχικότητα. Με διάθεση υποστήριξης και ευγενούς άμιλλας. Δεν βγάζω βιαστικά συμπεράσματα μέχρι και η ίδια να τους γνωρίσω. Ο Γιάννης Λασπιάς είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην περιστροφή των κόσμων. Ένας καλλιτέχνης που δικαιώνει όσους πιστεύουν σ’ αυτόν. Ζει τη ζωή του μέσα σε συγκινήσεις και σκέψεις, μέσα στη συγκίνηση της σκέψης και μέσα στη σκέψη της συγκίνησης. Το πιο συγκινητικό όμως σ’ αυτόν είναι ότι όχι μόνον υποδύεται ρόλους, όχι μόνον σκηνοθετεί αλλά και γράφει θέατρο. Και μάλιστα καλό θέατρο. Πρόσφατα συνέγραψε το έργο «Καμίλ Κλοντέλ: Mudness», τη μοναδική ιστορία δύο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες. Έργο γραμμένο με ιδιαίτερη ευαισθησία, φόρο τιμής για όσους υποφέρουν από έρωτα και για όσους διαθέτουν ισχυρή συναισθηματική μνήμη, για εκείνους που θυμούνται και πληρώνουν ακριβά το τίμημα της διαφορετικότητάς τους. Η παράσταση «Καμίλ Κλοντέλ: Mudness» ήδη παρουσιάζεται στο "Αγγέλων Βήμα". Παράλληλα, από τον Δεκέμβριο θα πρωταγωνιστεί στη φημισμένη κωμωδία "Ο θεός της σφαγής" της Γιασμίνα Ρεζά, που θα ανέβει στο "104". Ο Γιάννης Λασπιάς είναι ένας συνεσταλμένος αιρετικός του θεάτρου, ένας αντισυμβατικός διανοούμενος, σεμνός, ολιγόλογος, συνεπής, δημιουργικός και ακαταπόνητος. Είναι ένας καλλιτέχνης και λόγιος που προχωρά με φορτίο και προορισμό…

Ακολουθεί η συνέντευξη.

Read more...
 

Rockandroll.gr Music Magazine - Γιάννης Λασπιάς

laspias2Η παράσταση «Καμίλ Κλοντέλ: MUDNESS» συνεχίζεται στο “Αγγέλων Βήμα”. Ένας διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Camille Claudel και τη ψυχίατρο Constance Pascal, που δεν έγινε ποτέ. Γιατί διάλεξες μία τέτοια φανταστική ιστορία από δύο υπαρκτά πρόσωπα, στην πρώτη σου σκηνοθετική προσπάθεια?
Τόσο η Καμίλ Κλοντέλ, όσο και η Κοστάνς Πασκάλ είναι δύο γυναίκες με συναρπαστικές προσωπικότητες και ταραχώδεις βίους. Τόλμησαν να σπουδάσουν και να εργαστούν σε μια εποχή όπου η γυναίκα περιοριζόταν στο ρόλο της συζύγου και της μάνας και το γυναικείο δικαίωμα στις σπουδές και στην εργασία δεν ήταν καθόλου δεδομένο. Έζησαν την ίδια περίοδο, στην ίδια πόλη ,μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, ωστόσο δε συναντήθηκαν ποτέ.Η Κοστάνς Πασκάλ η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να γίνει ψυχίατρος στη Γαλλία εργάστηκε στην ψυχιατρική κλινική της Βιλ Εβράρ , λίγο προτού η Καμίλ Κλοντέλ, η σπουδαία γλύπτρια, ερωμένη και μούσα του Ροντέν , νοσηλευτεί εκεί το 1913 κατηγορούμενη ουσιαστικά από τη μητέρα και τον αδερφό της για σοβαρή ψυχική διαταραχή. Θα μπορούσαν λοιπόν κάλλιστα να έχουν βρεθεί . Οι παρόμιες αιρετικές ζωές τους, το πάθος για τη δουλειά τους, καθώς και η επιλογή των συντρόφων τους πέρα από κοινωνικά δεδομένα και πρέπη της εποχής αποτελούσαν από μόνα τους ισχυρά κίνητρα για να εξερευνήσω τις ζωές τους και να τις τοποθετήσω χωροχρονικά στο ίδιο πλαίσιο.Επίσης δραματουργικά η σχέση μεταξύ ψυχιάτρου και ασθενή είναι πολύ ενδιαφέρουσα ειδικά όταν μιλάμε για τόσο σπουδαίες προσωπικότητες.

Read more...
 

Η Ιωάννα Σταυροπούλου στο LiveU Με την Πόπη Τσαπανίδου

 

ipop.gr - Ιωάννα Σταυροπούλου

ipopΣτην ερώτηση «τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», η Ιωάννα Σταυροπούλου απαντούσε ηθοποιός, όχι δικηγόρος. Κι επειδή, όντως ήθελε (και έγινε) ηθοποιός, πρώτα εξασφάλισε τα προς το ζειν, σπουδάζοντας στη Νομική. Γιατί, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς, μόνο με την υποκριτική δεν μπορείς να ζήσεις. Πώς συνδυάζεται, όμως, το θέατρο με το δικαστήριο; Ιδού η απάντηση!

«Με μπαμπά δικαστή και μαμά δικηγόρο ήταν δύσκολο να γλιτώσω την δικηγορία. Όμως, είμαι ακριβώς το αντίθετο "της καθώς πρέπει δικηγόρου". Προς το παρόν, αντιστέκομαι σθεναρά στα ταγέρ και τους χαρτοφύλακες! Θα πιεζόμουν αν δεν έκανα αυτό που ήθελα από παιδί. Η ισορροπία ανάμεσα σε δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους -την πεζή πραγματικότητα και την απόλυτη μαγεία- είναι αυτό που με κρατάει ψυχικά υγιή. Οι δύο ιδιότητες μπορούν εύκολα να συνδυαστούν.

 

δείτε όλη την συνέντευξη εδώ

 

sevenart.gr - Δάφνη Μανούσου & Ιωάννα Σταυροπούλου

2765 ext

Με φόντο έναν παράδεισο ή έναν τόπο εξορίας, σίγουρα όμως ένα νησί όπου το άγριο δάσος και η θάλασσα δεσπόζουν και ίσως τρομάζουν, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης ή The Boy γύρισε την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του, μετά το "Κλαις;" και το "Ροζ", με τίτλο "Χιγκίτα".

Μια video art απεικόνιση του τοπίου που περιγράφεται στο "1984" του Όργουελ είναι το "Χιγκίτα", όπου μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να αυτοεξοριστεί στο Μακρύ Νησί για να προστατευτεί από τους Μολυσμένους. 37 χρόνια μετά, παρακολουθούμε το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης τους.

Συναντήσαμε τις δυο πρωταγωνίστριες της ταινίας, τη Δάφνη Μανούσου και την Ιωάννα Σταυροπούλου, οι οποίες μίλησαν στο SevenArt για τη συμμετοχή τους στην, ίσως, πιο "παράξενη" ταινία της χρονιάς.

Το "Χιγκίτα", που έκανε την πρεμιέρα του στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα παίζεται από το ερχόμενο Σάββατο 16 Μαρτίου, και κάθε Τετάρτη και Σάββατο για τις επόμενες 15 ημέρες, σε ειδικές προβολές στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Μείνετε συντονισμένοι στο SevenArt για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ζούμε σε μια εποχή ολοκληρωτισμού σε διάφορα κοινωνικά επίπεδα ή έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να σώσουμε την κατάσταση γύρω μας; Τι είναι αυτό που, κατά τη γνώμη σας, μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς ώστε να μη βιώσουμε εποχές αλά "1984";

Read more...
 

FAQ - Ιωάννα Σταυροπούλου

FAQ EMERGENCY EXIT1

 

FAQ - Δάφνη Μανούσου

FAQ dafni manousou1

 

Lifo - Ιωάννα Σταυροπούλου

LIFO ioanna stavropoulou

 

Lifo - Δάφνη Μανούσου

LIFO dafni manousou