ΦΡΑΝΚΕΝΣΤΑΙΝ Η Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

H Square Theatre Company παρουσίασε το Νοέμβριο του 2022 στο θέατρο 104 την performance «Σύγχρονος Προμηθέας», βασισμένη στη ζωή της Μαίρης Σέλλεϋ και το μυθιστόρημά της «Frankestein».

Ο αντρικός κόσμος του Φρανκεστάιν, χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης για τη διαπραγμάτευση θεμάτων που παραμένουν διαχρονικά ακόμη και δύο αιώνες μετά τη συγγραφή του έργου. Η Μαίρη Σέλλεϋ, με μια πορεία που σημαδεύτηκε από την γρήγορη εναλλαγή της ζωής και του θανάτου, ονειρεύεται μια ιστορία που οι πρωταγωνιστές μπορούν να δημιουργήσουν μία ζωή χωρίς τέλος. Μπορεί κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί ή απλά δημιούργημα και δημιουργός καταλήγουν να γίνουν τέρατα σε έναν κόσμο που δυσκολεύεται ν’ αλλάξει τους κανόνες του;

Το έργο Φρανκεστάιν ακροβατεί ανάμεσα σε διλήμματα: Ποιος είναι τελικά το τέρας και ποια η σημειολογία του; Έχει δικαίωμα ο δημιουργός να εγκαταλείψει το δημιούργημά του; Πόσο σημαντική είναι η παιδική ηλικία και πόσο ρόλο παίζει στη διαμόρφωση ενήλικων ατόμων;

Θρησκεία, ζωή, θάνατος, παιδί, η θέση της γυναίκας, οικογενειακοί δεσμοί, η έννοια της γένεσης και της δημιουργίας είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται η περφόρμανς.

Καθώς ο αντρικός κόσμος της Σέλλεϋ αποτυγχάνει, καθιστώντας το έργο βαθιά φεμινιστικό, τρεις γυναίκες ηθοποιούς, η Δάφνη Μανούσου, η Στέλλα Μπούρου και η  Άντα Κουγιά, οι οποίες μοιράζονται τη σκηνή με τον μουσικό Μάνο Σαββάκη και τη χορεύτρια Κάλλια Θεοδοσιάδη δίνοντας το ρυθμό για την παρουσίαση ενός κύκλου που μοιάζει με την πραγματική ζωή.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο/ Διασκευή/ Σκηνοθεσία : Γιάννης Λασπιάς

Πρωτότυπη μουσική επί σκηνής: Μάνος Σαββάκης

Κινησιολογία, παρουσία επί σκηνής: Κάλλια Θεοδοσιάδη

Ερμηνεία: Δάφνη Μανούσου, Στέλλα Μπούρου, Άντα Κουγιά

Εικαστική επιμέλεια: James North

Σχεδιασμός φώτων/ video art: Αργύρης Θανάσουλας

Φωτογραφίες/Βίντεο : Νικήτας Χάσκας

Παραγωγή: Square Theatre Company

*Η παράσταση έχει επιχορηγηθεί από το ΥΠΠΟΑ