• I love acting. It's so much more real than life.

    Oscar Wilde

H SQUARE


Η SQUARE THEATRE COMPANY είναι μια θεατρική ομάδα και αστική μη κερδοσκοπική εταιρία θεάτρου που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011 από τους ηθοποιούς Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Γιάννη Λασπιά και Αργύρη Θανάσουλα.

Παρόλο που οι τέσσερεις ηθοποιοί που αποτελούν την SQUARE έχουν σπουδάσει σε διαφορετικές σχολές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτό που τους έφερε μαζί, ύστερα από μια σειρά θεατρικών συναντήσεων, είναι η κοινή αισθητική που έχουν για την υποκριτική, που βασίζεται στην αλήθεια και στο άμεσο παίξιμο καθώς και η περιέργειά τους να ανακαλύπτουν νέους τρόπους προσέγγισης θεατρικών ή λογοτεχνικών έργων, διαφορετικών ειδών, δουλεύοντας κάθε φορά με διαφορετικούς σκηνοθέτες,

Στόχος της ομάδας είναι η διαρκής διερεύνηση της θεατρικής εμπειρίας πέρα από συγκεκριμένες θεατρικές φόρμες και υποκριτικά « πρέπει ». Η ταυτότητά της ομάδας διαρκώς επαναδιαπραγματεύεται και εξελίσσεται, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ίδια τη ζωή.

Tο Φθινόπωρο του 2008 ήταν η πρώτη φορά που τα μέλη της SQUARE συναντήθηκαν στη σκηνή, στην παράσταση «Βερολίνο 1989, Ιστορίες μιας πόλης» του Δημήτρη Γκενεράλη, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, στο ΑΠΛΟ θέατρο, Νέα Σκηνή. Στην παράσταση συμμετείχαν επιπλέον οι Λεονάρντο Σφοντούρης, Μαρλέν Σαίτη και Στέλιος Παρρής.

Η δεύτερη συνεργασία τους έγινε το Χειμώνα του 2010 στην παράσταση «1984» του Τζώρτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία και μουσική Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), που παίχτηκε στο BIOS. Στην παράσταση αυτή συμμετείχαν επιπλέον οι Αγγελική Καριστινού και Λεονάρντο Σφοντούρης με live μουσική πιάνου από το The Boy.

Οι παραστάσεις αυτές ήταν διασκευές μυθιστορημάτων και δημιουργήθηκαν μέσα από μια σειρά αυτοσχεδιασμών. Το «Βερολίνο 1989, ιστορίες μιας πόλης» ήταν βασισμένο σε αληθινές ιστορίες του Ανατολικού Βερολίνου λίγο πριν την πτώση του τείχους, δραματοποιημένες από το Δημήτρη Γκενεράλη και το «1984» ήταν βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζώρτζ Όργουέλ και δραματοποιημένο από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη.

Το Χειμώνα του 2011 η SQUARE έκανε την πρώτη της παραγωγή ανεβάζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μαύρη κωμωδία «LUV»του Νεοζηλανδού βραβευμένου συγγραφέα Thomas Sainsbury, που παίχτηκε στο Screening Room του Nixon, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Σπίνουλα. Η παράσταση χαρακτηρίστηκε ως ένα πείραμα μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου, αφού πέρα από τα υποκριτικά θεατρικά μέρη, υπήρχαν κοι οι κινηματογραφικές σκηνές που συμπλήρωναν την ιστορία, συχνά σε παράλληλη δράση. Εξαιρετικές κριτικές πήρε και η μουσική που έγραψε ειδικά για την παράσταση ο Αλέξανδρος Βούλγαρης (THE BOY)

Το Φθινόπωρο/Χειμώνα του 2013-2014η Square Theatre Company ανέβασε δυο διαφορετικά έργα. Το πρώτο ήταν το «Καμίλ Κλοντέλ-Mudness», το οποίο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από ένα μέλος της Square Theatre Company τον Γιάννη Λασπιά. Το έργο ήταν ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ και στη πρώτη ψυχίατρο της Γαλλίας Κονστάνς Πασκάλ. Το έργο ανέβηκε στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» και έπαιζαν η Δάφνη Μανούσου και η Στέλλα Μπούρου.

«Ο Θεός της Σφαγής»της Γιασμίνα Ρεζά ήταν η δεύτερη παράσταση της περασμένης σαιζόν. Το γνωστό έργο σκηνοθετήθηκε από τον Δημήτρη Γιαμλόγλου και ανέβηκε στο Θέατρο 104. Στο έργο έπαιζαν και τα τέσσερα μέλη της ομάδας.

Το βραβευμένο έργο Fit To Kill του Victor Cahn (στα ελληνικά άσκηση για φόνο) θα είναι η επόμενη δουλειά της ομάδας που θα παρουσιαστεί στο Αγγέλων Βήματον Οκτώβρη του 2014 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου.

Το Φλεβάρη του 2015 παρουσιάστηκε από τη Square στην κεντρική σκηνή του θεάτρου 104 το παγκοσμίως γνωστό έργο του Patriick Marber «Closer»σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη ενώ τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς το Αγγέλων Βήμα και η Square Theatre Company παρουσιάστηκε το θεατρικό αναλόγιο «Έγκλημα και Τιμωρία: Η σκοτεινή, νουάρ πλευρά των μεγάλων Ρώσων Συγγραφέων», σε συγγραφή-σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά με τη συμμετοχή των μελών της Square.

Το 2016/17 το έργο του Γιάννη Λασπιά «Camille Claudel Mudness», παρουσιάστηκε στο VAULT THEATRE PLUS σε σκηνοθεσία του ιδίου και κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ.

Την ίδια περίοδο η Square ανέβασε την κωμωδία «TRES», του Ισπανού Juan Carlos Rubio, σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά. Το «TRES» παρουσιάστηκε αρχικά στο θέατρο OLVIO και έπειτα στο Θέατρο ΑΛΜΑ σε συμπαραγωγή με τις Θεατρικές Σκηνές.

Το 2017/18 η Square πήρε τα δικαιώματα και παρουσίασε μία από τις πιο μακροχρόνιες επιτυχίες του Brodway , το «Deathtrap» του Ira Levin (Φονική Παγίδα) στο θέατρο Αγγέλων Βήμα σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.

Το έργο «…Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές» του Καταλανού συγγραφέα Gabriel Calderon σε μετάφραση Δ. Ψαρρά ανεβαίνει στο Θέατρο 104.

Επίσης το έργο «Camille Claudel Mudness» παρουσιάστηκε ξανά στο θέατρο ΠΟΛΗ σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια.

Το 2018/19 η Square παρουσίασε  στην κεντρική σκηνή του BIOS, το «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» της Λ. Βερτμίλερ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά, μ’ ένα πολυπληθή θίασο. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.