ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1989

ΝΕΤ – Αφιέρωμα

Αφιέρωμα στο “Βερολίνο 1989, Ιστορίες μιας Πόλης” από τη ΝΕΤ  και την εκπομπή “ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ”.

Mixtape.gr – “Βερολίνο 1989, Ιστορίες μιας Πόλης”

mixtapeΜόλις 19 χρόνια έχουν περάσει από το Νοέμβριο του 1989 που η αλλαγή σημάνθηκε από μερικά τούβλα που έπεσαν και από ένα τείχος που κατάργησε τα σύνορα σε μια από τις πιο ζωντανές και ενδιαφέρουσες πόλεις του κόσμου.

Ο Δημήτρης Γκενεράλης έγραψε ιστορίες μιας πόλης.

Το έργο

Είναι οι τελευταίες ημέρες του Ανατολικού Βερολίνου. Παρακολουθούμε τη ζωή των ηρώων, του Βόλφ, της Λάουρας, του Χάνς, μιας γενιάς που άσκησε έντονη κριτική στην κρατική εξουσία και που δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται τα μεγάλα ταξίδια σε ξένες χώρες και ηπείρους και να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον. Πρόκειται για αυτή τη γενιά ανατολικογερμανών, η οποία μόλις κλήθηκε να σταθεί στα πόδια της, να ζήσει, να εργαστεί και ν’ αποτελέσει το μέλλον της Δυτικής Γερμανίας, χάθηκε για πάντα μαζί με το τείχος του Βερολίνου, αφήνοντας πίσω της ερωτηματικά και άλυτους γρίφους. Αυτό κάποιοι το άντεξαν και έγιναν ευτυχισμένοι, κάποιοι κατάφεραν να ξεφύγουν απ’ όλα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή ξεχνώντας το παρελθόν, κάποιοι πέθαναν και κάποιοι τρελάθηκαν κι έμειναν να περιπλανιούνται μέσα στις δυτικές κοινωνίες που δημιουργήθηκαν επάνω στα ερείπια της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Σκηνοθεσία: Άρης Τρουπάκης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Θοδωρής Χρυσικό
Παίζουν: Ιωάννα Σταυροπούλου, Δάφνη Μανούσου, Μαρλέν Σαϊτη, Στέλιος Παρρής, Αργύρης Θανάσουλας, Λεονάρδος Σφοντούρης, Ιωάννης Λασπιάς

Για να δείτε το άρθρο στο Mixtape.gr, πατήστε εδω

Theatreworld – “Τείχος Βερολίνου – Tαξίδι πίσω στον χρόνο”

thetreworld Το Τείχος, που έμοιαζε να έχει χτιστεί για την αιωνιότητα και χρειάστηκε χρόνια για να αναπτυχθεί από το αρχικό  αγκαθωτό συρματόπλεγμα στην τερατοκατασκευή από μπετόν αρμέ με τα ηλεκτροφόρα καλώδια και τους πυργίσκους-παρατηρητήρια, γκρεμίστηκε μέσα σε μία νύχτα, μετατοπίζοντας τον εθνικό διχασμό στο κεφάλι των «αδελφών» Γερμανών.

Είκοσι χρόνια μετά τον ιστορικό Νοέμβρη του 1989, η νέα εθνική ταυτότητα περιέχει νικητές και ηττημένους. Στα νέα κρατίδια, την αρχική καταιγιστική ευφορία διαδέχθηκαν ανασφάλεια, πανικός, παραίτηση, νοσταλγία. Θυμάμαι το τεράστιο γκράφιτι σε τοίχο του ανατολικού Βερολίνου: «Θα ξαναβρεθούμε. Θα γίνουμε πάλι ανατολικο-γερμανοί»!

Στον απαρχαιωμένο ανατολικό τομέα ξεπουλήθηκαν εν τάχει γη, σπίτια, βιομηχανίες, συνειδήσεις. «Γερμανοί αγοράζουν Γερμανούς» (Χάινερ Μίλερ). Η κυνική γιγάντια αγοραπωλησία σηματοδοτεί και την απώλεια μυθικών εννοιών, όπως «σοσιαλισμός», «λαϊκή θέληση», «επανάσταση», αλλά και το τέλος της ουτοπίας ενός επίγειου δυτικού παραδείσου. Το τίμημα της ελευθερίας του αποδείχτηκε τεράστιο.

Σε αυτή την μυθιστορηματικής σαγήνης πόλη με τον βαρύτατο συμβολισμό της διαιρεμένης Γερμανίας και ενός διχασμένου πλανήτη είναι αφιερωμένο το βιβλίο του Δημήτρη Γκενεράλη με τον άνω κινηματογραφικό τίτλο. Φόρος τιμής σε έναν απερχόμενο κόσμο και στα είκοσι χρόνια της τρομακτικής διαδικασίας συγχώνευσης κυττάρων που λέγεται επανένωση. Ενα συγκινητικό ντοκουμέντο τρυφερότητας, πολιτικού σκεπτικισμού και οξυδέρκειας από έναν αλλοδαπό παρατηρητή-κάτοικο της ανατολικής πλευράς, τα κρίσιμα χρόνια της κατάρρευσης του σοσιαλισμού και των γερμανογερμανικών συνόρων.

Αδρό και παραστατικό είναι και το θεατρικό ζουμάρισμα σε πρόσωπα, γεγονότα και τόπους από συγγραφέα και σκηνοθέτη της παράστασης (Αρης Τρουπάκης). Το 70λεπτο δρώμενο είναι ένα μικρό νοερό ταξίδι, σαν μαυρόασπρη ταινία του Ριντ, πίσω στον σταματημένο χρόνο, μόλις λίγα μέτρα από τα νεοκαπιταλιστικά άλματα του 21ου αιώνα. Παρ’ ότι η παράσταση αιωρείται άβολα -πλην χωρίς σκηνικά βοηθήματα- ανάμεσα σε μνήμες, χρονικό παρόν αφήγησης και σκηνική πραγματικότητα, έχει την επιτακτικότητα του ντοκιμαντέρ.

Σε ένα γκρίζο, κακοφωτισμένο γραφείο της Στάζι (σκηνικό Θοδωρής Χρυσικός), στη διάρκεια μιας ανάκρισης, ένας Ανατολικογερμανός πράκτορας (Ιωάννης Λασπίας) και ένας ανακρινόμενος δυτικός ακτιβιστής (Αργύρης Θανάσουλας) συμπυκνώνουν σε «περίληψη» τον παραλογισμό ψυχροπολεμικών αντιπαραθέσεων και την παράδοξη «υπόγεια» συγγένεια ακραίων ιδεολογιών σε μετωπική σύγκρουση.

Ο ένας, εκπρόσωπος ενός ολοκληρωτικού αστυνομικού κράτους, ο άλλος στρατευμένος αριστερός που εκδιώκεται ως τρομοκράτης στο δυτικό Βερολίνο και ως αντικαθεστωτικός στο ανατολικό, ανατρέπουν κάθε ψευδαίσθηση περί ιδανικής ιδεολογίας. Θλιβερός αναφομοίωτος κομμουνισμός V οικονομικού ιμπεριαλισμού σε έξαρση, τιτλοφορούν τα τραγικά διλήμματα και τα ψεύτικα όνειρα περί εδεμικού κόσμου. Γκίντερ Γκρας: «Οι Γερμανοί πήγαν από τον Χίτλερ στον Στάλιν και μετά στο δυτικό μάρκο». Φαίνεται πως πάνω στα εδάφη της ΛΔΓ συντελείται το μεγαλύτερο κοινωνικό πείραμα της Ευρώπης μέχρι σήμερα. Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πολιτική παράσταση, στηριγμένη στη φρεσκάδα και την ερμηνευτική ειλικρίνεια ακόμη πέντε νέων ηθοποιών: Ιωάννα Σταυροπούλου, Μαρλέν Σαΐτη, Λεονάρντο Σφοντούρης, Δάφνη Μανούσου, Στέλιος Παρρής. *

Για να δείτε το άρθρο στο Theatreworld, πατήστε εδώ

Καθημερινή – “Βερολίνο 1989”

Από την Καθημερινή
Τεύχος Σαββάτου 22/11/2008

Ελευθεροτυπία – “Ρωγμές στο Τείχος” 

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,
Τεύχος Κυριακής 26/10/2008