I love acting. It’s so much more real than life.

Oscar Wilde

H SQUARE


Η ομάδα SQUARE ιδρύθηκε από τους ηθοποιούς Γιάννη Λασπιά, Δάφνη Μανούσου, Αργύρη Θανάσουλα και Ιωάννα Σταυροπούλου. Αυτό που ένωσε τους τέσσερις ηθοποιούς ήταν η κοινή αισθητική γραμμή και αντίληψη για το θέατρο και τις τέχνες καθώς και η ανάγκη έκφρασης, έρευνας και έγερσης διαλόγου γύρω από πανανθρώπινες αξίες και σημαντικά ζητήματα της εποχής.

Η προώθηση του κοινωνικού και πολιτισμικού διαλόγου, η δημιουργία συνεργειών για την καταπολέμηση των διακρίσεων (φυλής, φύλου, θρησκευτικής πεποίθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.λπ.) και του αποκλεισμού ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας και των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών, η προσέγγιση νέων εκφραστικών μέσων, δόμησης και αναπαράστασης της θεατρικής εμπειρίας και performance, είναι βασικοί στόχοι της SQUARE.

Με δεκαετή και πλέον παρουσία στον θεατρικό χώρο, συνεχίζουμε την εξερεύνηση του θεατρικού τοπίου και την προσπάθεια συνεργιών και ενώσεων διαφορετικών δημιουργών, τεχνικών μέσων, εκφραστικών τρόπων, μεθόδων και τεχνών. Για τα έτη 2018, 2019 και 2020 η SQUARE έλαβε επιχορήγηση για τις θεατρικές της παραγωγές από το ΥΠΠΟΑ.

Το 2008 τα μέλη της SQUARE πρωτοσυναντήθηκαν στη σκηνή στην παράσταση «Βερολίνο 1989, Ιστορίες μιας πόλης» του Δημήτρη Γκενεράλη, σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, στο ΑΠΛΟ θέατρο, Νέα Σκηνή.

Η δεύτερη συνεργασία τους έγινε το 2010 στην παράσταση «1984» του Τζώρτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη στο BIOS.

Η πρώτη παραγωγή της Square γίνεται το 2011 και είναι η κωμωδία «LUV» του Νεοζηλανδού Τόμας Σαίνσμπουρυ σε σκηνοθεσία του Αντώνη Σπίνουλα. Ένα πείραμα μεταξύ θεάτρου και κινηματογράφου. Το έργο παρουσιάζεται στο  Nixon στην αίθουσα Σινεμά/Θεάτρου. Επαναλαμβάνεται το 2012 στον ίδιο χώρο.

Το 2013 / 2014 η Square ανέβασε το «Καμίλ Κλοντέλ-Mudness», που γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Λασπιά. Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Καμίλ Κλοντέλ και την πρώτη ψυχίατρο της Γαλλίας Κονστάνς Πασκάλ. Επίσης παρουσίασε τον «Θεό της Σφαγής» της Γιασμίν Ρεζά σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Γιαμλόγλου στο Θέατρο 104.

Το 2015 ανέβηκε στην κεντρική σκηνή του θεάτρου 104 το έργο του Patrick Marber «Closer» σε σκηνοθεσία Ιωσήφ Βαρδάκη και ακολούθησε το θεατρικό αναλόγιο «Έγκλημα και Τιμωρία: Η σκοτεινή, νουάρ πλευρά των μεγάλων Ρώσων Συγγραφέων», σε συγγραφή- σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο Αγγέλων Βήμα.

Το 2016 / 2017 ανέβηκε ξανά το έργο «Camille Claudel Mudness», στον πολυχώρο VAULT και ακολούθησε η κωμωδία ‘TRES’ του Juan Carlos Rubio, στο OLVIO και στο ΑΛΜΑ σε συμπαραγωγή με τις Θεατρικές Σκηνές και τα δύο σε σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά.

Το 2017 / 2018 ο Γιάννης Λασπιάς σκηνοθέτησε μια από τις πιο μακροχρόνιες επιτυχίες του Brodway, το «Deathtrap» του Ira Levin (Φονική Παγίδα) στο θέατρο Αγγέλων Βήμα με τους Αντώνη Λουδάρο, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Τζένη Μπότση, Γιάννη Κουκουράκη και Αργύρη Γκαγκάνη.

Επίσης το έργο του Camille Claudel Mudness (ΚΑΠΑ εκδοτική) παρουσιάστηκε ξανά στο θέατρο ΠΟΛΗ με τις Μάνια Παπαδημητρίου και Αγγελική Καρυστινού σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια.

Το 2018 η Square παρουσίασε επίσης την μαύρη κωμωδία του Γκαμπριέλ Καλντερόν, σε μετάφραση Δ. Ψαρρά, «Για να ψοφήσουν οι πρωταγωνιστές – Μια αέναη ιστορία του κόσμου», σε σκηνοθεσία Π. Κούγια με τους Α. Παντελάκη, Α. Γκαγκάνη, Δ.Μανούσου, Ι. Αθανασόπουλο, Α. Γκάτσο, Χ. Καρανικόλα, Γ.Παντέλη.

Το 2019 η Square παρουσίασε την παράσταση «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» της Λίνα Βερτμίλερ σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά στο BIOS Main μ’ έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών. Η πιανίστρια Ειρήνη Τηνιακού, μέλος της ομάδας «Τσιριτσάντσουλες» και του συγκροτήματος Tsiri Band έπαιξε ζωντανά επί σκηνής τα τραγούδια του Nino Rota από το ομώνυμο soundtrack της ταινίας, καθώς και δικές της πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2020 η Square παρουσίασε την παράσταση «Το δικό της δωμάτιο» βασισμένο στο διάσημο δοκίμιο της Virginia Woolf «A room of one’s own», σε διασκευή, σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά με τις Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Μαρλέν Σαΐτη, Άντα Κουγιά και τον συνθέτη/πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο, που δημιούργησε επί σκηνής το ηχητικό περιβάλλον. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2021 η Square παρουσίασε το διάσημο μυθιστόρημα της Μαίρη Σέλλεϋ «Φρανκενστάιν» σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά, στο Θέατρο 104. Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Επιλογή από δημοσιεύματα σχετικά με τη μέχρι τώρα πορεία του θεατρικού σχήματος σε ηλεκτρονική μορφή.

Διαδικτυακοί σύνδεσμοι με οπτικό υλικό από τις παραστάσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα το θεατρικό σχήμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΣΠΙΑΣ

Ο Γιάννης Λασπιάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Φωτιάδη με εξετάσεις από το υπουργείο πολιτισμού. Αποφοίτησε επίσης από το τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και από το τμήμα Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας. Εδώ και χρόνια η επαγγελματική του δραστηριότητα έχει ως κεντρικό άξονα τη θεατρική και κινηματογραφική τέχνη.

 Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις και έχει πρωταγωνιστήσει σε  θεατρικά και κινηματογραφικά έργα ως ηθοποιός. Έχει συγγράψει πρωτότυπα θεατρικά έργα και έχει μεταφράσει και διασκευάσει ήδη γνωστά. 

 Είναι πρόεδρος της Square Theatre Company ΑΜΚΕ (www.squaretheatrecompany.com) η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή και στις υπηρεσίες θεατρικών και λοιπών δημοσίων θεαμάτων πάνω από μια δεκαετία.

Είναι ο ιδιοκτήτης και ο σχεδιαστής της ιστοσελίδας http://www.theatrikaprogrammata.gr/ που ασχολείται αφιλοκερδώς με την προώθηση και τη διάδοση των παραστατικών τεχνών. 

Είναι επιστημονικός συνεργάτης της TimeHeritage ΟΕ (www.timeheritage.gr) εταιρίας που ιδρύθηκε για να εφαρμόζει διεπιστημονικές λύσεις στη Διαχείριση και Ανάδειξη Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.